"[1] Ibadetet për të cilat. Hundën me e shpërla me ujë (isintishak) 3. Gefällt 67 Mal. -----Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle në gjume. Shumë me intereson nga shkaku se deri tash me kanë ofruar argumente kundër d. as në mënyrë direkte, as indirekte, as duke sinjalizuar nuk aludojnë në ndonjë përkufizim. Martesa, bashkëjetesa, imoraliteti, romanca, tradhtia. Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah). Kthehu n kaptinn e dallimit kur sht arsye dhe kur jo nga tekstet e dijetarve dhe do ta gjesh t qart. Cilat jane shkallet e Islamit? Shkallet e fese Islame jane tre: 1-Islami 2-Imani (besimi)…. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Në rast të rrjedhjes së shumtë të gjakut a të vjelljes së shumtë. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Kështu ai e plotëson abdesin e vet i pastruar prej gjynaheve. Dhe pak dite na ndajne nga Ramazani. Abdesi mund të merret edhe në banjë, edhe pse nëse ka ndonjë vend jashtë banjës ku do të merret abdes është më e preferuar në mënyrë që të lexohen edhe duatë e abdesit, sepse nëse merret abdes në banjë atëherë duatë nuk lexohen gjatë marrjes abdes, por ato lexohen pasi të dilet nga ajo. 31 -35 Dije, o musliman, se abdesi ka kushte, detyrime dhe akte të rekomanduara. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Pastaj, filloi të studiojë në një shkollë shtetërore në vitin 1369 hixhri, në qytetin e tij. E keqja se ne shumicen e banjove jane edhe wc-te dhe qellimi i hapjes se kesaj teme eshte te dij nga ju si veproni me abdestin duke marre parasysh qe ne fillim te abdestit duhet thene Bismilah, poashtu edhe gjate abdestit eshe e preferueshme te thuhen dua!!. ju lutem sygjerojeni. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. "[1] Ibadetet për të cilat. Mendimi më parësor është se marrja abdes jashtë nevojtores është më e kompletuar, por nuk ka problem që personi të marr abdes në nevojtore. Kur Bafet lëshoi këto deklarata, disa u habitën dhe të tjerë mbajtën qëndrim mosaprovues, sepse derivatet financiare –sipas tyre- janë mjete të shpikura për të menaxhuar rrezikun financiar dhe për ta shpërndarë atë në mënyrë të barabartë, duke e vënë kështu atë nën kontroll dhe duke e pakësuar atë. Humbja e vetëdijes, në çfarëdo mënyre, siç janë gjumi i thellë, rënia të fikët, mpirja e tërësishme dhe dehja. Tani pyetja që lind këtu mund të jetë kush na siguron ne se imami pas të cilit falemi ka abdes? Nëse dikush mund të jetë i sigurt 100% për veten, kjo nuk vlen edhe për imamin, pasi jo çdo kush mund ta ketë parë atë kur ka marrë abdes, por edhe nëse është parë, kjo nuk na jep 100 % siguri se ai nuk e ka prishur atë. Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. -Këtë mund ta vërtetojmë me ajetin kur'anor në suren El-Maide (ajeti/6) ku All-llahu xh. (Transmeton Muslimi) Ndërsa hadithi në të cilin thuhet se: "Nuk hyjnë melaiket në atë shtëpi në të cilën ka qen dhe njeri të papastër", është hadith i dobët dhe nuk merret. PërmbajtjaSi merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)?Si merret Gusuli (Gusli, Gusulli)?Si merret Tejemumi (Tejemmumi)? Si merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)? Feja Islame e vlerëson shumë pastërtinë. Tevrati: Pohuan se Uzejri eshte i biri i Allahut,Subhanehu ve teala. Në një shkrim të Shejh Muhamed Hasanit thuhej: “Respekto gruan tënde! Është SUNET. Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. The charset for this site is utf-8. Dalja e urinës dhe e jashtëqitjes jo nga kanal…. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. Kur doni të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja dhe duart tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjt". Në namaz Kurani lexohet në gjendjen e kijamit, pra kur qëndrojmë në këmbë. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. Uji i ndenjur me të cilin nuk mund të merret abdes për shkak se është ujë i ndenjur, me atë ujë mund të merret abdes kur ti bën që ai të formojë rrjedhë me ndonjë nga mënyrat e mundshme, madje edhe sikur në këtë ujë të ketë një ngordhësirë, ose poshtë tij të kenë urinuar burrat, por nuk shihet gjurma e urinës në. - Ngrenia e mishit te deves. 15 Ratings. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". »Kur njeriu niset për në haxhxh me para të fituara nga hallalli, ven këmbën në yzengji ([8]), atëherë merret vetëm abdes). Imam Ahmed Kalaja. : uji i përdorur prej abdesit. Edukata e kryerjes së nevojave fiziologjike! Apr 19, 2020. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. Ajeti thotë: "Kur të ngriheni për të falur namazin", kurse Ibni Abasi kur shpjegon këtë ajet thotë: "Kur të dëshironi të falni namaz, atëherë patjetër duhet pasur ose marrë abdes. Musli Vërbani. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. "Abdes merret me çdo ujë që ka pirë shpendi, me përjashtim të rastit, kur ti shikon gjak në sqepin e shpendit. 28 Mar 2019. Kur'an (Ez-Zuhruf: 32) [07/06/19] Largohu asaj qe te demton, "Kush bie në gjumë me abdes, në rrobat e tij e kalon natën një engjëll, dhe sa herë që ai zgjohet natën, engjëlli thotë: "O Allah, fale këtë rob Tëndin, sepse ai ka fjetur me abdes. Kliko këtu për të mësuar si merret abdes. Istibra: Meshkujt duhet të jenë të kujdesshëm përsa i. Lakit ibën Sabra transmeton se Profeti (a. Të tjerët për Islamin Mendjemadhësia - Dr. – Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. 8 rregullat kur… 8 rregullat kur merr abdes. Mes'hu bëhet në pjesën e sipërme të këmbëve dhe jo në pjesën e poshtme të tyre. Abdesi merret. Ndonëse te ne dhe në shumë kultura e shoqëri të botës merret edhe si shaka të diskutosh për pordhat, por edhe kjo shaka mund të jetë njëra nga mekanizmat mbrojtës të pavetëdijshëm, që lidhet me tabunë e fëmijërisë "për të dalur jashtë kur të pordhesh" dhe se si "të pordhësh është ndytësirë e turp", prandaj. [2] Bidat quhet çdo gjë e shpikur në fe pa ndonjë argument. Bima mbi të cilën bjerë drita e diellit, kjo dritë e energjisë në fotosintezë rikthehet në energji kimike. El- Kur'an Recommended for you. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. Sura Suara. Abdesi merret. Këtu duam të mjaftohemi duke përcjellë. " Mënyra se si merret abdesti i. Në këtë rast nuk bëhet pastrimi në ndonjë mënyrë tjetër, por merret tejmum. Thënie të shkëputura | Hoxhë Lulzim Perçuku, pj. “Vendi është shumë i thatë. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. Babai i vdiq kur ai ishte i ri, andaj u rrit në familjen e babait të tij, mësoi Kuranin përmendësh dhe mësoi shkrim-leximin nga imami në lagjen e tij. Nuk lejohet të merret abdes me ujë në të cilin ka pire derri apo kanë ndotur kafshët. ‎Falenderimi i takon vetem Allahut. Namazi; Post navigation ← Hadithe të zgjedhura për Agjërimin. Thotë Zoti në Kuranin famëlartë: "…u janë lejuar për martesë gratë e ndershme besimtare dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush (krishterëve dhe hebrenjve), kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës (mehrin), por duke pasur për qëllim martesën, e jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. Tevrati: Pohuan se Uzejri eshte i biri i Allahut,Subhanehu ve teala. Histori dhe Tregime I. Në tualet duhet të hyhet me këmbën e majtë dhe duhet të dilet me këmbën. Kur doni të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja dhe duart tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjt". Kur namazi i Xhenazes dhe i Bajramit do te perfundoje derisa te marrin abdes. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Mes'hu bëhet në pjesën e sipërme të këmbëve dhe jo në pjesën e poshtme të tyre. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". Ai që duhet të bëjë gusël, pasi që ta shpërlajë gojën dhe hundën duke e tundur ujin mirë, nëse hyn në një ujë që rrjedh, në det, apo në një pishinë të madhe duke e lagur tërë trupin, konsiderohet i pastër nga xhunubllëku. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). E nëse ai thërret ikametin, falen me të dy melekët e tij. This banner text can have markup. FOTO/“Keqardhje kur shoh zv. A prishet agjërimi për shkak të gjilpërës që merret për ta rregulluar dhëmbin? Lexo më shumë » 12 Maj, 2018. Përktheu: Valdet Gashi. Ibn Tejmijjeh tha ne Mexhmuaturr-Rrisail-il Kubra 1/243:” Vendi i nijetit eshte ne zemer e jo ne gjuhe(me ze) ne te gjitha format e ibadetit-sic eshte rene dakort nga te gjithe dijetaret e muslimaneve- si abdesi, namazi. Historitë e Muhamedit (a. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". Fakti se abdesti merret para namazit, i kujton myslimanit ardhjen e namazit, dhe aktivizon vetëdijen besimore të tij, që në namaz të hyjë i koncentruar dhe i vëmendshëm për të. Çdo gjë që e prish abdesin dhe gusulin e prish edhe tejemmumin. Lajmë duart rreth shuplakës tri herë duke fërkuar mire deri në kyçe. Version History. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. Le të përmendim një “profeci” të Muhamedit që ka dështuar 100%. Qytetarëve s’u del inati me Ilir Beqajn: Me pensione e me varreza s’merret kush; Leja për prindërit me fëmijë, qytetarët mbushin plot liqenin e Farkës në Tiranë. Si merret gusli? Falenderimi i takon vetëm Allahut subhanehu ue teala, selamet dhe salauatet janë mbi të Dërguarin e Tij. Nëse nuk kem i ujë të mjaftushëm, atëherë fytyrën,duartë dhe këmbët i lajmë vetëm nga njëherë dhe e fërkojmë kokën. Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. Atyre që vdesin me abdest, u jepet sevapi i shehidit. Përgjigje: Ky s'është shpjegim për dispozitën e gjakut, pasi,. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". Larja e duarve. Të marrësh abdes, ose të pastrojsh tërë trupin nëse ka nevojë, në mungesë të ujit marrim tejemmum. thotë: "O ju që besuat!. Në lidhje me mes'hin mbi xhebira theksohen disa çështje: Mjafton mes'hi (fërkimi) me dorë të lagur mbi xhebira, qoftë kur merret abdes, qoftë kur merret gusël (lahet i gjithë trupi) nga xhunubllëku (gjendja e papastërtisë së madhe rituale). Pra, nuk do të bëhesh i ditur nëse nuk ke respekt për dijen dhe mësuesin. Kur ta takojë vëllain e tij, le t’i paraprijë i pari me dhënien e selamit, duke e pêrshëndetur me dorë. Historitë e Muhamedit (a. ku thotë: "Nuk e pranon Allahu namazin e ndonjërit nga ju deri sa ai të mer abdes". - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Zakonisht kur kemi vene tualet ne sy qofte edhe kolh nese marrim abdes ajo largohet dhe e lejon depertimin e ujit. Gjithashtu; urrehet të merret abdes pas larjes së trupit (gusullit), sepse Muhamedi nuk e bënte këtë. Me dorë të djathtë shpërlajmë gojën e me të majtë hundën. - Nxjerrja e gazrave. Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit. [4] Abdesi nuk është obligimi të merret për çdo namaz, nëse personi ka abdes, e këtë e shpjegon Taberani në tefsirin e tij 6/110 kur. Të tjerët për Islamin TRE ORIENTALISTË DËSHMOJNË TË VËRTETEN E PËRHAPJES SË ISLAMIT. 1- Të merret abdes dhe pjesës së sëmurë t'i jepet mes'h pasi të jetë mbështjellë me një mbështjellëse, për ta mbrojtur nga uji (xhebira), siç bënte Ibn Omeri -radija Allahu anhu-. Të jesh i pastër para se të kryesh adhurimet është një nga kushtet fillestare. Kur prekim gruan me epsh. Pas marrjes së vendimeve mbi heqjen e gjendjes së jashtëzakonshme dhe orës policore të cilat u patën shpallur për shkak të pandemisë së korona virusit COVID 19, duke respektuar instruksionet dhe rekomandimet e organeve kompetente dhe të trupave profesionale me qëllim të parandalimit të përhapjes së mëtutjeshme të korona virusit dhe. Ja, pra, kështu merret gusli duke u kujdesur për farzet dhe sunetet e tij. Bora a është e pastër dhe a mund të merret abdes me borë? Bora a është e pastër dhe a mund të merret abdes me borë? Fikh; Pastërtia; Sep 9, 2014. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. your username. Kur'an Shqip; Kur'an Arabisht; Kur'an Anglisht; Tefsir Kur'ani Shqip; Hadith. 31 -35 Dije, o musliman, se abdesi ka kushte, detyrime dhe akte të rekomanduara. your password. Përsa i përket medhi-ut (lëngut prostatik) , Profeti alejhi selam ka thënë: " Merrni abdes!". - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. Zakonisht kur une jam pyetur per nje çeshtje kam thene se ky eshte mendimi me i sakte per shkak te saktesise se argumentimit dhe fortesise se tij, por ndonjehere tjeter kam permendur edhe mendimet e ndryshme te nje çeshtje, duke permendur edhe argumentet e secilit mendim, per te kuptuar edhe vete pyetesja se mendimi i zgjedhur eshte i bazuar ne saktesine e argumentit dhe se ky argument eshte i forte… ndonese me e mira eshte dhenia e mendimit te sakte. »Kur njeriu niset për në haxhxh me para të fituara nga hallalli, ven këmbën në yzengji ([8]), atëherë merret vetëm abdes). - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. Poashtu, dijetart, fjalt e t cilve i transmetuam, ata injorancn nuk e konsiderojn si arsye n prgjithsi n shtjet e degve q t gjitha. Edukata e kryerjes së nevojave fiziologjike! Apr 19. Lejohet të merret abdes prej ujit që gjendet në enë prej bakri, në enë lëkure si dhe të tjera si këto. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. Në këtë rast nuk bëhet pastrimi në ndonjë mënyrë tjetër, por merret tejmum. Gjërat që e prishin abdesin 1. Këto dy lëngje konsiderohen të papastërta dhe për pasojë duhet të pastrohet njëherë organi dhe më pas të merret abdes. Definicioni: Të larët e trupit nga xhunubi, hajdi dhe nifasi (menstruacionet) quhet «gusul». Gjatë larjes së krahëve, çdo gjynah i vogël i bërë me duar derdhet bashkë me pikat e ujit. nuk ka pisllëk në te). Bëhet me dije se shqiptari, punonte në ndërtim dhe gjatë hapjes së një grope nëntokësore për të të vendosur një depozitë uji, është bllokuar nga dheu, ku ka gjetur dhe vdekjen. 1 Njeshmeria e Krijuesit. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" i autorëve. Kur merret abdes këndohen këto dua: Kur lan duart. Në rast të rrjedhjes së shumtë të gjakut a të vjelljes së shumtë. shenjat ndryshojne sipas forces se magjise ose dobesise. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Para se të marrim abdes mund të kemi nevoja personale. Atje zgjodha një hotel pesë yjesh dhe kur shkova të rezervoj dhomën dhe të marr çelësat, sportelisti më pyeti: "A e dëshiron dhomën me të gjithë shërbimet"?. Duke qenë se merret me biznes, ai udhëton shumë. Othmani, Allahu qoftë i kënaqur me të, tha: “O udhëheqës i muslimanëve! Eja nën hije dhe freskohu me ujë, ne do të dërgojmë dikë që të merret me çështjen e tyre. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". Mar 4, 2015; KESHILLA ; 1333; 1. A lejohet te merret mes-h mbi çorape dhe nëse po cilat janë kushtet? GJITHASHTU NË ALBISLAM. Abdesi merret. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. Shkallet e Islamit. Kur pëlqehet të merret abdes. , se Profeti alejhi salatu ue selam e ka lagur kokën e tij gjatë agjërimit nga etja ose vapa, siç transmetohet nga Ahmedi dhe Ebu Davudi. , ka thënë: "Kur të merrni abdes shpëlajeni gojën me ujë duke e rrotulluar atë (ujin) brenda në gojë. Dhe rekomandohet qe martesa te behet e njohur ne publik (dmth te mos mbahet e fshehte). ku thotë: "Nuk e pranon Allahu namazin e ndonjërit nga ju deri sa ai të mer abdes". Po ashtu në këtë rast mund ta përmendim edhe fjalën e Pejgamberit a. - Nuk lejohet që të merret abdes me ujë të ndotur. Namazi në Islam gëzon një pozitë të lartë dhe një rëndësi të veçantë, është si koka në lidhje me trupin. (uji i mbetur nga dikush që ka marrë abdes). - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. " (Imam Maliku). - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Apr 18, 2020. Musli Vërbani. Nuk lejohet q ë të merret abdes me ujë të ndotur. 8 rregullat kur… 8 rregullat kur merr abdes. Dijetarët tanë i kanë kushtuar shumë vëmendje kësaj specifike. Mos ha pa e shikuar llojin e ushqimit dhe mos pi ujë pa e shikuar pastërtinë e ujit. Personi e ka. - Nxjerrja e gazrave. Kur pëlqehet të merret abdes 1. kur ËshtË e pËlqyeshme qË tË merret abdest !!?? Para se të flesh. Kur dikush e mban abdesin, me atë abdes ai mund të falë më shumë se një namaz. Kur ai të mbush dhjetë vjeç dhe e lë namazin, atëherë ai rrihet në bazë të kushteve që i përmendëm më sipër. Abdesti të njëjtin rol, pra të koncentrimit për adhurimin e Allahut, e ka edhe pas namazit. Poashtu, dijetart, fjalt e t cilve i transmetuam, ata injorancn nuk e konsiderojn si arsye n prgjithsi n shtjet e degve q t gjitha. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. Kur të punosh tregohu i kujdesshëm që të mos gabosh. MES-HI MBI FASHË - (lidhëz) Në qoftë se kemi ndonjë varrë, plagë ose dregëz, të cilën nuk guxojmë ta lagim me ujë, dhe plaga gjindet në ato vende të cilat duhet larë gjatë abdesit, atëherë në vend të. PËR ÇFARË I MBETET MERAK NJERIUT NGA KJO BOTË? Jeta pa Allahun!!!. Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). nuk ka pisllëk në te). Mekruhet nuk kufizohen vetëm në këto që u përmendën, ka edhe tjera që nuk përkojnë me komoditetin e abdesit. , ka thënë: "Kur të merrni abdes shpëlajeni gojën me ujë duke e rrotulluar atë (ujin) brenda në gojë. Ka shtje ku injoranca sht e vrtetuar si arsye dhe shtje ku nuk sht. Cili është vendimi për një grua e cila i heq qimet e fytyrës me lazer? Apr 2, 2018. Sepse abdesti është shenjë e atij që ka iman. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Larja e duarve deri në bërryla. 1- Kur një njeri nuk gjen ujë, apo sasia e ujit që gjen nuk është e mjaftueshme për abdes Imran ibën Husein tregon: "Ishim me të Dërguarin e Allahut gjatë një udhëtimi. Për këtë arsye duhet që të jemi me abdes kur mbathim mestet. Si merret gusli? November 28, 2013. Kur’ani dallon nga Tevrati dhe Inxhili ne kater aspekte: A- Ne bazat e besimit: A. Nuk janë në gjendje të bëjnë mrekulli, siç përmendet tekstualisht në Kur’an (shih Kur’anin, 17:88) 5. I janë nënshtruar Sulejmanit alejhisselam, duaja e të cilit u pranua: (shih Kur'anin (38:35) Në bazë të duasë që iu pranua, shihet qartë se ai ka pasur pushtet mbi ta, ashtuqë i (shih Kur'anin, 34:12-13) 4. E lajmë fytyrën, prej ku kanë dalur flokët e der i nën mjekër dhe prej. 2 Fute ujin në gojë tri herë shperlaje gojen 3 Fute ujin në hundë tri. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. your password. Tregohet kujdes të mos mbetet asnjë pjesë pa u larë dhe të mos shpërdorohet uji pa nevojë. Zemra e sigurtë e përqëndruar kur të lutemi - Dr. – Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. (Hadithi është i vërtetë - Sahihul Xhami’/7520) Andaj, nuk merret parasyshë urdhëri i prindit ndaj fëmiut, apo i burrit ndaj gruas, apo i shefit ndaj punëtorit, apo i prijësit ndaj popullit, kur ai urdhër kundërshtohet me Dinin e Allahut. " Pra, duke gjykuar se gjaku është papastërti, por edhe ky gjykim shkon krahas mosdijes në lidhje me të vërtetën e atij gjaku. Po ashtu në këtë rast mund ta përmendim edhe fjalën e Pejgamberit a. 1- Të merret abdes dhe pjesës së sëmurë t'i jepet mes'h pasi të jetë mbështjellë me një mbështjellëse, për ta mbrojtur nga uji (xhebira), siç bënte Ibn Omeri -radija Allahu anhu-. Tejemum do të thotë të prekësh duart në dhé dy herë dhe të fërkosh njëherë fytyrën dhe pastaj duart deri në bërryla. - Nuk lejohet që të merret abdes me ujë të ndotur. Vlerësimi i im Qe dy vjet e kom ket app dhe punon shum mir. Kështu vazhdoj për një kohë të gjatë saqë e shikoj veten të bërë qull në ujë. Abdesi merret. Pas 3 javësh ndërprerjeje, kampionatin grek do të rinisë aktivitetin normalisht. Ky lëng quhet el-vedju. HUTBEJA E DITËS NDËRKOMBËTARE TË SHËNDETIT Falënderimi i takon All-llahut. Përgjigje: Ky s'është shpjegim për dispozitën e gjakut, pasi,. - Kryen nevojave personale. Kur flasim për faljen e namazit, duhet të dimë që çdo mysliman duhet të ketë fillimisht abdes para se at kryejë atë. Kur fillon të marrësh abdes thua "Bismil-Lah Kur pëlqehet të merret abdes. Larja e fytyrës (prej ku. 2- Uji i pastër por jo pastrues, d. ka urdheruar që fëmijët kur ti mbushin 7 vjet duht mesuar të falen, kurse kur ti mbushin 10 vjet duhet detyruar të falen. All-llahu xh. Si merret abdes? Zekati; Agjërimi; Forum; Search for: Home; Risale-i Nur. How to fix damaged hair| Hair not growing in hair line| Hair loss entire front hair line - Duration: 12:14. Argument për këtë përmendim: a) Nga Abdullah bin Zejd transmetohet se ka thënë: "Erdhi tek ne i Dërguari i Allahut ﷺ e ne i sollëm atij ujë në një enë prej bakri, me të cilën mori abdes…" Buhariu [197]. Pas abdesit të thuhet duaja: “Esh’hedu en. Tekbiri fillestar të merret me fjalën All-llahu ekber. Kur'an Shqip; Kur'an Arabisht; Kur'an Anglisht; Tefsir Kur'ani Shqip; Hadith. Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Abdeset mendub (abdeset që nxiten për t’u marrë): Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. shko lart. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Pyetje : Kur vendosim syrmen ne sy ( kuhl ) ajo eshtë pak e veshtirë për tu hequr e marrim abdes a pranohet abdesi apo jo? Apo duhet ta heqim mire dhe pastaj të marrim abdes? 📌 Pergjigje nga Adelina Kuçana: Nese kohli eshte depertues i ujit abdesi eshte i sakte. Po ashtu në këtë rast mund ta përmendim edhe fjalën e Pejgamberit a. Kadi Ebu Shuxha, dijetar i shkollës Shafie, kur ka folur rreth dispozitave fetare që kanë të bëjnë me tejemumin ka thënë: “Tejemumi lejohet të merret me dhe të pastër që ka pluhur. Thotë Zoti në Kuranin famëlartë: "…u janë lejuar për martesë gratë e ndershme besimtare dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush (krishterëve dhe hebrenjve), kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës (mehrin), por duke pasur për qëllim martesën, e jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. Paqja dhe shpëtimet qofshin mbi të dërguarin Muhamed, mbi familjen e tij, si dhe mbi të gjithë pasuesit e tij deri në Ditën e Gjykimit. Pas 3 javësh ndërprerjeje, kampionatin grek do të rinisë aktivitetin normalisht. - Kryen nevoja personale. Bora a është e pastër dhe a mund të merret abdes me borë? Përgjigje:. Takvimi 2015 -Pjesa e shkrimeve. 28 Mar 2019. Welcome! Log into your account. Pyetja: Çfarë është puna e bylmeteve, p. Në namaz duhet të lexohen e pakta tre ajete ose një ajet i gjatë. Historitë e Muhamedit (a. Pyetje: Jam një vëlla musliman që kam vesvese gjatë kohës kur marr abdes. - Kryen nevojave personale. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" të autorëve Ibrahim El-Ued'an, Muhammed El-Ued'an dhe Abdurrahman El-Ued'an. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". Profeti (alejhi selam) ka thënë: "Kur të shtihesh në shtrat, merr abdes ashtu sikur duhet të marrësh për namaz, e pastaj shtrihu në krahun e djathtë…" (Mutefekun alejhi) Nëse ai që është xhunub dëshiron që të hajë ose të pijë, apo të flejë ose të ketë sërish kontak seksual. Scribd est le plus grand site social de lecture et publication au monde. Për këtë argument themi: Sahabiu që u godit ishte Ubbad ibn Bishr (r. Istibra: Meshkujt duhet të jenë të kujdesshëm përsa i. Kështu ai e plotëson abdesin e vet i pastruar prej gjynaheve. Kjo është mënyra e plotë e gusllit. I janë nënshtruar Sulejmanit alejhisselam, duaja e të cilit u pranua: (shih Kur’anin (38:35) Në bazë të duasë që iu pranua, shihet qartë se ai ka pasur pushtet mbi ta, ashtuqë i (shih Kur’anin, 34:12-13) 4. Apr 18, 2020. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Falja e namazit me El-Menij në rroba Imam Muhamed bin Salih el-Uthejmin (Allahu e mëshiroftë!). - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Të marrësh abdes, ose të pastrojsh tërë trupin nëse ka nevojë, në mungesë të ujit marrim tejemmum. Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur'anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Çdo zemër merret me vetveten. Kur merret abdes këndohen këto dua: Kur lan duart. - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. Si falet namazi i teravive gjatë pandemisë së koronës. Pastaj, filloi të studiojë në një shkollë shtetërore në vitin 1369 hixhri, në qytetin e tij. 39" → Featured post. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Histori dhe Tregime I. Menyra e marrjes se tejmumit:. Para se të fillojmë namazin marrim abdes. Pra, nuk do të bëhesh i ditur nëse nuk ke respekt për dijen dhe mësuesin. Larja e duarve deri në bërryla. Lëngu i cili e obligon guslin del me epsh, me vrull, dhe ka thyerje, ndërsa ajo që del në mënyrë të natyrshme dhe më pas e vëren lagështinë, nuk e obligon guslin. ÇFARË DUHET PASUR KUJDES GJATË MARRJES SË GUSULIT. Në fund të fundit, kur Muhamedit i kërkuan të bënte ndonjë mrekulli (si profetët e tjerë) ai tha se ishte vetëm një lajmëtar. E lajmë fytyrën, prej ku kanë dalur flokët e deri nën mjekër dhe prej veshit në vesh, tri herë. Të thuash Bismilah. Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah). Si merret abdes? Në përputhje me farzet, sunetet dhe etikën ( adabin ), abdesi merret kështu: * Merret një qëndrim që uji të mos i spërkasë rrobat dhe, mundësisht, kthehet nga kibla. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. (Transmeton Muslimi) Ndërsa hadithi në të cilin thuhet se: "Nuk hyjnë melaiket në atë shtëpi në të cilën ka qen dhe njeri të papastër", është hadith i dobët dhe nuk merret. A duhet te marr nga pasuria e babait koprac pa leje? Apr 17, 2020. Kur Pejgamberi (a. Cili është vendimi për një grua e cila i heq qimet e fytyrës me lazer? Apr 2, 2018. Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur’anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" të autorëve Ibrahim El-Ued'an, Muhammed El-Ued'an dhe Abdurrahman El-Ued'an. Thotë Zoti në Kuranin famëlartë: "…u janë lejuar për martesë gratë e ndershme besimtare dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush (krishterëve dhe hebrenjve), kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës (mehrin), por duke pasur për qëllim martesën, e jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. Faljet e urdhëruara janë shtylla e fesë. Kur'ani me Përkthim Shqip 207,824 views. Kurani Tri pjesët e fundit nga Kurani, bashkë më një shpjegim të shkurtër të tyre. Kur'ani Kerim - English; Disa Ajete Kur'anore; Xhevshen Shqip; Libri i Lutjeve (Dua Mecmuasi) el-Kulubu Daria; Duaja e Sekines; Dua Haxheti; Tesbihatet e Namazeve; Tevhidname; Dua në Natën e Beraetit; Dua e Teferxhijes; Dua e Tahmidiye 1; Dua e Tahmidiye 2 ; Ashab-i Beder 1; Ashab-i Beder 2; Ashab-i Beder 3; Ashab-i Uhud; Nje lutje e vecante; Video; Familja. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. Përtërija e qelizave të bimëve dhe rritja e tyre është e lidhur me këtë energji. Nuk janë në gjendje të bëjnë mrekulli, siç përmendet tekstualisht në Kur'an (shih Kur'anin, 17:88) 5. sh”[4] - Të lexon Kur’anin duke qenë i pastër dhe me abdes, ashtu siç na mëson Allahu xh. Lajmë duart rreth shuplakës tri herë duke fërkuar mire deri në kyçe. Kur përdoren nargjile me ujë, mund të vijë deri në shpërndarje të pështymëssë gojës, që gjithashtu lehtëson transmetimin e virusit. Atje zgjodha një hotel pesë yjesh dhe kur shkova të rezervoj dhomën dhe të marr çelësat, sportelisti më pyeti: "A e dëshiron dhomën me të gjithë shërbimet"?. 2- Nuk mund të prekin Kur'anin dhe ajetet e tij; 3- Nuk mund të bëjnë tavaf Qabenë, 4- Nuk mund të hyjnë në xhami dhe në mesxhide. Lejohet gjithashtu edhe larja e trupit për freskim etj. Kur fillon të marrësh abdes thua “Bismil-Lah” (me emrin e Allahut). Nuk merret parasysh koha kur ka veshur mestet. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. kur ËshtË e pËlqyeshme qË tË merret abdest !!?? Para se të flesh. Paqja dhe shpëtimet qofshin mbi të dërguarin Muhamed, mbi familjen e tij, si dhe mbi të gjithë pasuesit e tij deri në Ditën e Gjykimit. Abdesti të njëjtin rol, pra të koncentrimit për adhurimin e Allahut, e ka edhe pas namazit. Ai vetë tregon: "Një herë udhëtova drejt një shteti të Azisë lindore. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Abdeset mendub (abdeset që nxiten për t’u marrë): Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. ju lutem sygjerojeni. Kur dikush e mban abdesin, me atë abdes ai mund të falë më shumë se një namaz. aurel 2020-03-29T12:55:55+00:00 March 29th, 2020 | Categories: Risale - Fjalet | Tags: bediuzaman, fjala e katert, Fjalet, iman, Islam, namaz, risale, risale i nur, said nursi, sozler | 0 Comments. Mënyrat e braktisjes së Kur'anit! 4 kategoritë e përjashtuara nga agjërimi i Ramazanit. A merret abdes me uj me klor? VIDEO. Gjaku, i cili rrjedh nga plaga ose gjatë lëshimit të gjakut, gjithashtu, është gjak venoz dhe kjo. Si të marrim abdes. Kanë pasur polemikë dijetarët se cilët kanë qenë ajetet e para Kur'anore që kanë zbritur. Abdesi merret kështu: 1. 2 Fute ujin në gojë tri herë shperlaje gojen 3 Fute ujin në hundë tri. Kur Allahu ka thënë se është obligim marrja abdes për namaz, ka thënë se nëse nuk gjeni ujë merrni tejmum. Kasida o imanu Bin Bazu. Dhe kur ai mbush shtatë vjeç, urdhërohet të fal namaz, e nuk urdhërohet para moshës shtatë vjeçare. Muhaxhir Ibn Kunfudi, Allahu qoftë i kënaqur me të, transmeton se një ditë prej ditëve ai i ka dhënë selam Resulullahut salallahu alejhi ue selem e ai nuk ia ka kthyer selamin deri sa mori abdest e pastaj ia ktheu selamin e tha: "Asgjë nuk më ndali të ta ktheja selamin, por unë nuk dëshirova të ta ktheja selamin pa abdest. S'ka dyshim se tejemmumi është lehtësim për muslimanët, sepse në raste kur nuk ka mundësi që të merr abdes e as gusul mund të marrë tejemmum, e tejemmumi e zëvendson abdesin dhe guslin. Si merret abdes? Merr abdes ashtu siç merr perhere duke lare duart, fytyren (qe perfshin edhe gojen dhe hunden), duart , jep mes'h flokëve (dhe pas ti veshet) dhe ne vend qe ti lash këmb tani merr mes'h mbi mestet dhe nuk i lan kembet. your username. Mos ha pa e shikuar llojin e ushqimit dhe mos pi ujë pa e shikuar pastërtinë e ujit. E lajmë fytyrën, prej ku kanë dalur flokët e deri nën mjekër dhe prej veshit në vesh, tri herë. Koha e mestit fillon atëherë kur prishet abdesi. El- Kur'an Recommended for you. sh"[4] - Të lexon Kur'anin duke qenë i pastër dhe me abdes, ashtu siç na mëson Allahu xh. 10 porosi per durimin ne kohe te veshtira. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. - Duration: 55:38. Atyre që vdesin me abdest, u jepet sevapi i shehidit. të çorapeve apo ndonjë kusht, për këtë arsye lejimi mbetet i përgjithshëm pa kushte. Dhe është vetë Profeti ynë (a. Menyra e marrjes se tejmumit:. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" të autorëve Ibrahim El-Ued'an, Muhammed El-Ued'an dhe Abdurrahman El-Ued'an. Kur prekim gruan me epsh. Rank History shows how popular Falu - Takvimi, Namazi, Kibla is in the iOS app store, and how that's changed over time. Pastaj i pastron duart deri në nyje, tri herë. Në fakt, këto dua nuk janë transmetuar drejpërsëdrejti nga Profeti (paqja qoftë mbi Të), por që në përmbajtje të tyre e kanë esencën nga lutjet e Tij (paqja qoftë mbi Të). Pas marrëdhën. Nuk merret parasysh koha kur ka veshur mestet. Kur përdoren nargjile me ujë, mund të vijë deri në shpërndarje të pështymëssë gojës, që gjithashtu lehtëson transmetimin e virusit. Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur'anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Para se të marrim abdes mund të kemi nevoja personale. Për shembull, nëse një person ka marrë abdes dhe ka veshur mestet, i ka mbajtur ato pesë orë veshur dhe pastaj ka prishur abdesin, atëherë koha e mestit nis me prishjen e abdesit dhe zgjat 24 orë për atë që nuk është udhëtar dhe 72 orë për udhëtarin. ) është shprehur: "Kur myslimani merr abdes, gjatë larjes së fytyrës i largohen bashkë me ujin e abdesit që rrjedh edhe çdo gabim që ka bërë me sy. Rëndësia e abdesit Nga Othman ibën Affani, Allahu qoftë i kënaqur prej tij, përcillet se i Dërguari i Allahut, Muhammedi, paqja dhe lavdërimi i Allahut qofshin mbi të, ka thënë: "Kushdo që merr abdes në mënyrën më të mirë i bien gjynahet nga trupi derisa t'i dalin nga brendësia e thonjve. Të gjitha nga Ferizaj, lajmet e fundit, wikipedia, hotele, best things to do in Ferizaj, ferizaj mapferizaj, weatherferizaj, tirane ferizaj, hotel ferizaj, tirane autobusferizaj, kosovo ferizaj, accuweather ferizaj, auto pjes ferizaj, aksident ferizaj, airport ferizaj, autobus ferizaj, automekanik artmotion ferizaj, aab ferizaj, a&m ferizajs, n-a ferizaj, temperature a ferizaju, a&b marketing. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Fërkimi i kokës dhe i veshëve me duar të lagura. net Rregullat e adbesit nga shejh Allame Salih Ibn Feuzan Ibn Abdillah Ibn Feuzan Burimi: el-Mulekhes el-Fikhi, vëllimi 1, f. Kur të hidhërohesh, merr abdes, kërko falje, nëse je ulur ngrihu, e nëse je në këmbë largohu nga aty. Kur namazi i Xhenazes dhe i Bajramit do te perfundoje derisa te marrin abdes. Në këtë rast gojën dhe hundën s' i shpërlajmë, e as veshtë dhe qafën s'e. Përgjigje: Ky s'është shpjegim për dispozitën e gjakut, pasi,. Para se të hymë në tualet, duhet të kërkojmë mbrojtje nga shejtani me eudhu-billahi-minesh-shejtani-rraxhim dhe ta themi duanë: Allahumme inni eudhu bike mine`l-hubthi ve`l-habaith (Allahu im, më mbroj nga xhinët meshkuj dhe femra). - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Pas marrëdhën. Pejgamberi (salall-llahu alejhi ve selem), ka thënë: "Ai që vdes me abdest, nuk e vuan dënimin e vdekjes. Shkarko Kur`anin: Si te shtim foto ne Google earth: Me gjersisht per instalimin e windows xp: Si te marrim abdes: Si me vjedh ne web-site te ndryshme ku nuk lejohet , me vjedh: Nese keni problem me windows geniue: Radio pendimi: Si ti fshim virusat prej Pc-s: Si ta bejm Pc me password: Shkarko Mozila Firefox: Shkarko Google Chrome: Shkarko. Vazhdoni leximin e "Thënie të shkëputura | Hoxhë Lulzim Perçuku, pj. 2- Të merret abdes, duke larë pjesët e shëndosha dhe pas abdesit të merret tejemum për pjesën e palarë. 6 Jepi mes'h tërë kokës tënde duke përfshirë edhe veshët. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. -----Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle në gjume. El- Kur'an Recommended for you. janë të pakta çorapet qe prodhohen sot e u përgjigjen këtyre kushteve. Ratings and Reviews See All. Shefqet Krasniqi. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. Me dorë të djathtë shpërlajmë gojën e me të majtë hundën. Kur'ani Kerim - English; Disa Ajete Kur'anore; Xhevshen Shqip; Libri i Lutjeve (Dua Mecmuasi) el-Kulubu Daria; Duaja e Sekines; Dua Haxheti; Tesbihatet e Namazeve; Tevhidname; Dua në Natën e Beraetit; Dua e Teferxhijes; Dua e Tahmidiye 1; Dua e Tahmidiye 2 ; Ashab-i Beder 1; Ashab-i Beder 2; Ashab-i Beder 3; Ashab-i Uhud; Nje lutje e vecante; Video; Familja. Abdesi mund të merret edhe në banjë, edhe pse nëse ka ndonjë vend jashtë banjës ku do të merret abdes është më e preferuar në mënyrë që të lexohen edhe duatë e abdesit, sepse nëse merret abdes në banjë atëherë duatë nuk lexohen gjatë marrjes abdes, por ato lexohen pasi të dilet nga ajo. Vazhdoni leximin e "Thënie të shkëputura | Hoxhë Lulzim Perçuku, pj. Me kujtohet kur shihja pleqte tek merrnin abdest ne oborr,ne ceshme ose edhe vet me ndonje ene plastike! Tani shumica nga ne per te mos thene te gjithe marrim abdest ne banjo,duke na ardhur me lehte ose duke mos pasur tjeter mundesi. Uji i ndenjur me të cilin nuk mund të merret abdes për shkak se është ujë i ndenjur, me atë ujë mund të merret abdes kur ti bën që ai të formojë rrjedhë me ndonjë nga mënyrat e mundshme, madje edhe sikur në këtë ujë të ketë një ngordhësirë, ose poshtë tij të kenë urinuar burrat, por nuk shihet gjurma e urinës në. PërmbajtjaSi merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)?Si merret Gusuli (Gusli, Gusulli)?Si merret Tejemumi (Tejemmumi)? Si merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)? Feja Islame e vlerëson shumë pastërtinë. Ndërkaq, djali është muslimanë i mirë. Futja e ujit në gojë dhe hundë. " Pra, duke gjykuar se gjaku është papastërti, por edhe ky gjykim shkon krahas mosdijes në lidhje me të vërtetën e atij gjaku. “ Shpërblimi i premtuar në hadithi arrihet me dy gjëra: a) Të merret abdes në formët e treguar. Feja islame Me lidhje fjalëformuese e semantike me fjalët silm (paqe, paqtim) dhe selamet (sukses, shpëtim), islam do të thotë dorëzim i robit te Zoti, ndjekje e urdhrave të Tij, hyrja në një rrugë të qetë, në paqe e siguri dhe […]. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. Shejhu i nderuar a lejohet të merret abdes me ujë i cili ka ngjyrë, siç është çaji apo lëngjet, për shkak të mosprezencës së ujit? Allahu ju shpërbleftë. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. Në disa vende të botës, janë infektuar me koronavirus dhe ka pasur edhe të vdekur. Hapi i dytë. Nëse i praktikon këto tri gjëra, atëherë mund të jesh në paqe me njerëzit. Allahu NA Ndimofte - 「いいね!」67件 - kjo eshte nje faqe qe mund te marrin pjese te gjithe. Nuk lejohet q ë të merret abdes me ujë të ndotur. Cfare e prish Abdesin? – Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. merret abdes të jenë prej lëkurës së hollë, të trasha, që nuk lejojnë depërtimin e ujit e. Në këtë rast nuk bëhet pastrimi në ndonjë mënyrë tjetër, por merret tejmum. Vehbetu Zuhejli - Usuli fikhu islam Përktheu: Dr. your username. See more of Xhamia Mbret on Facebook. 2- Të merret abdes, duke larë pjesët e shëndosha dhe pas abdesit të merret tejemum për pjesën e palarë. Gojën dhe fytin me e shpërla me ujë (gargara) 2. HUTBEJA E DITËS NDËRKOMBËTARE TË SHËNDETIT Falënderimi i takon All-llahut. Kjo do të thotë se marrja e abdesit për namaz është e domosdoshme, por nuk është e domosdoshme të përsëritet abdesi për çdo namaz, nëse abdesi që merret për namazin e mëparshëm është ruajtur i paprishur. Abdesi prishet në këto kushte: * Dalja nga. namazi i ikindise me bjen me e fale ne shkolle keshtuqe nese kam rrjedhje te mestruacioneve te bardha a mund te fali namazin pa e nderruar abdesin apo patjeter duhet ta nderroj ate? Une kam lexuar qe mundesh mu fale pa e nderru. Vazhdoi studimet në një shkollë në qytetin e Burajdes, në vitin 1371 hixhri. 1420) Burimi: Adab-uz-Zifaf, fq. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. 8 njohuri Kuranore. Në fakt, këto dua nuk janë transmetuar drejpërsëdrejti nga Profeti (paqja qoftë mbi Të), por që në përmbajtje të tyre e kanë esencën nga lutjet e Tij (paqja qoftë mbi Të). ju lutem sygjerojeni. janë të pakta çorapet qe prodhohen sot e u përgjigjen këtyre kushteve. Përktheu: Jusuf Kastrati. - Pritje e kujdesshme këshillohet për rastet më pak të rënda. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Të mirën e dhuruar nga Zoti, kush s'e njeh si të tillë, ajo i del nga dora. : uji i përdorur prej abdesit. Si merret abdes? Në përputhje me farzet, sunetet dhe etikën (adabin), abdesi merret kështu: * Merret një qëndrim që uji të mos i spërkasë rrobat dhe, mundësisht, kthehet. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" të autorëve Ibrahim El-Ued'an, Muhammed El-Ued'an dhe Abdurrahman El-Ued'an. - Nxjerrja e gazrave. Une di si merret abdes por desha te diskutoj, te dij me shume nga ata qe falin namaz dhe qe kane lexuar me shume literature islame per vendin qe marrim abdes,per ju me mire do te thoja per ne qe jetojme ne banesa dhe mundesite tona jane te kufizuara!. HUTBEJA E DITËS NDËRKOMBËTARE TË SHËNDETIT Falënderimi i takon All-llahut. I lajmë duartë deri përtej shuplakës tri herë. Muslimani kur largohet prej shtratit të tij në pjesën më të errët të natës dhe merr abdes me ujë të ftohët, pastaj qëndron para Allahut duke e thirrur e duke u lutur në namaz, atëherë Allahu atë e përmend, krenohet para melaqeve me të, e dëgjon pendimin dhe istigfarin e tij, e dëgjon lartësimin dhe madhështimin e Tij në. Falenderimi i takon vetëm Allahut subhanehu ue teala, selamet dhe salauatet janë mbi të Dërguarin e Tij. – Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. 2- Uji i pastër por jo pastrues, d. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). thotë: "O ju që besuat!. S'ka dyshim se tejemmumi është lehtësim për muslimanët, sepse në raste kur nuk ka mundësi që të merr abdes e as gusul mund të marrë tejemmum, e tejemmumi e zëvendson abdesin dhe guslin. 11 miresite e muajit te Ramazanit. Për sa i përket asaj që disa dijetarë të Fikhut kanë kushtëzuar që çorapet mbi të cilat merret abdes të jenë prej lëkurës së hollë, të trasha, që nuk lejojnë depërtimin e ujit e tjerë, dijetarët përmendin se nuk ka asnjë argument të saktë që specifikon kushte të tilla. 8 njohuri Kuranore. Larja e duarve. 3- Uji i ndotur, i papastër. ) ka thënë: "Asnjërit nuk i pranohet namazi kur është në gjendjen e hadethit, derisa të marrë abdes. t’i bëhet një hyrje) Pasi që e përcjellin mysafirin, e marrin fëmijën dhe e ulin menjëherë në vendin ku ka qenë ai ulur më parë, për të cilën aty-këtu besohet se nuk e zë mësyshi i syrit të ligë, e kështu me radhë. Lahen mirë goja dhe hunda nga tri herë. Të thuash Bismilah. Tejemum do të thotë të prekësh duart në dhé dy herë dhe të fërkosh njëherë fytyrën dhe pastaj duart deri në bërryla. Kur marrim gusul nuk duhet. Si merret abdes? Zekati; Që nga dita kur ne u privuam nga trashëgimia e tokës bota islame është ndodhur në një gjendje të mjerueshme mes dobësisë së. – Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. Futja e ujit në gojë dhe hundë. Dhe kur ai mbush shtatë vjeç, urdhërohet të fal namaz, e nuk urdhërohet para moshës shtatë vjeçare. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. · Për shkak të ftohtit të madh nga i cili njeriu mund të vejë veten në rrezik. 1 year ago. ) Me rukje kemi për qëllimi mjekimin me anë të Kur`anit sipas udhëzimeve që japin ata që mjekojnë me Kur`an dhe jo shkuarjen tek disa njerëz që pretendojnë se janë hoxhallarë por që nuk kanë as shkollimin dhe as dijen e duhur për t'u quajtur të tillë e jo më për ta merituar atë emër. Pas kësaj, fut ujin në gojë dhe hundë me dorën e djathtë, me një grusht, dhe e nxjerr atë nga hunda me të majtën, duke e përsëritur këtë gjë tri herë. Në këtë çështje ka shumë shembuj. Kthehu n kaptinn e dallimit kur sht arsye dhe kur jo nga tekstet e dijetarve dhe do ta gjesh t qart. Pyetje: Nëse uji hyn në fyt pa dashje, kur pastrojmë hundën gjatë abdesit, a prishet abdesi? Përgjigje: "Nëse agjëruesi bën pa qëllim ndonjërën nga gjërat që e prishin agjërimin, atëherë agjërimi i tij mbetet i vlefshëm. Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah). Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. Të jesh i pastër para se të kryesh adhurimet është një nga kushtet fillestare. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. nuk ka pisllëk në te). Historitë e Muhamedit (a. Para se të hymë në tualet, duhet të kërkojmë mbrojtje nga shejtani me eudhu-billahi-minesh-shejtani-rraxhim dhe ta themi duanë: Allahumme inni eudhu bike mine`l-hubthi ve`l-habaith (Allahu im, më mbroj nga xhinët meshkuj dhe femra). e ka bërë të mundur që çdo njeri kur të arrijë në moshën madhore, me disa shenja ta kuptojë se ky njeri është i ngarkuar me detyra (obligime) fetare. Kështu vazhdoj për një kohë të gjatë saqë e shikoj veten të bërë qull në ujë. Ai është larë kështu: Kur ka hyrë të lahet, fillimisht i ka larë duart, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t’i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë –ashtu siç merret abdesi komplet – pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Kjo do të thotë se marrja e abdesit për namaz është e domosdoshme, por nuk është e domosdoshme të përsëritet abdesi për çdo namaz, nëse abdesi që merret për namazin e mëparshëm është ruajtur i paprishur. Çdo zemër merret me vetveten. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Avdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur’anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". Nijeti (vendosja) për abdest. Larja e fytyrës. A prishet agjërimi për shkak të gjilpërës që merret për ta rregulluar dhëmbin? A prishet agjërimi nëse personi qëllimisht kur merr abdes e thith. Mes'hu bëhet në pjesën e sipërme të këmbëve dhe jo në pjesën e poshtme të tyre. Salihu thot për preshevacom se deri në ditën kur do të merret me politik është zotuar që energjitë negative ti sfumoj diku tjetër e jo ti nxjerr ndaj. Si merret abdes? Në përputhje me farzet, sunetet dhe etikën ( adabin ), abdesi merret kështu: * Merret një qëndrim që uji të mos i spërkasë rrobat dhe, mundësisht, kthehet nga kibla. - Nxjerrja e gazrave. E lajmë fytyrën, prej ku kanë dalur flokët e der i nën mjekër dhe prej. -Ne qofte se vjellim plot gojen. Babai i vdiq kur ai ishte i ri, andaj u rrit në familjen e babait të tij, mësoi Kuranin përmendësh dhe mësoi shkrim-leximin nga imami në lagjen e tij. Kur myslimani kujdeset që ta ruajë abdestin, me qëllimin për ta falur namazin e kohës së radhës, ai ka shprehur një interesim dhe koncentrim të vazhdueshëm për kontrollimin e vetëdijes së tij besimore. “Vendi është shumë i thatë. 23 Vjellja e ushqimit , ujit gjakut të ngjizur apo vrerit. Namazi; Post navigation ← Hadithe të zgjedhura për Agjërimin. Abdesi merret. si; Category Namazi-abdesti; Ende nuk ka vlerësime. PËR ÇFARË I MBETET MERAK NJERIUT NGA KJO BOTË? Pse ISLAMI?. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. Istinxha: Është pastrimi i organit nga i cili kemi kryer nevojat tona personale. Përktheu: Valdet Gashi. ) i priu njerëzve në namaz, një burrë qëndroi mënjanë. Takvimi 2015 -Pjesa e shkrimeve. Pastaj, filloi të studiojë në një shkollë shtetërore në vitin 1369 hixhri, në qytetin e tij. Vazhdoni leximin e "Thënie të shkëputura | Hoxhë Lulzim Perçuku, pj. Kur fillon të marrësh abdes thua “Bismil-Lah” (me emrin e Allahut). Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. ‎Falenderimi i takon vetem Allahut. Si merret gusli? Falenderimi i takon vetëm Allahut subhanehu ue teala, selamet dhe salauatet janë mbi të Dërguarin e Tij. Në fakt, këto dua nuk janë transmetuar drejpërsëdrejti nga Profeti (paqja qoftë mbi Të), por që në përmbajtje të tyre e kanë esencën nga lutjet e Tij (paqja qoftë mbi Të). 17) Amrah / Kosovë / 15-2-2009. Ai vetë tregon: "Një herë udhëtova drejt një shteti të Azisë lindore. Kur të ballafaqohesh me armikun, bëhu trim i durueshëm dhe thuaj: dhe Ty të mbështetemi nga të këqijat e tyre. [64] 2- Gjumi i thellë që e bën njeriun të pavetëdijshëm në lidhje me gjërat që e rrethojnë, nëse nuk ëndërron duke qëndruar ulur. Si merret gusli? November 28, 2013. Dhulul është ajo pasuri që merret pa të drejtë, si plaçka e luftës kur fshehët e merret padrejtësisht pa dijen e komandantit, e kjo është prej mëkateve të mëdha. Elite Hair Care USA Recommended for you. 1420) Burimi: Adab-uz-Zifaf, fq. I lajmë duartë deri përtej shuplakës tri herë. 1 year ago. Allahu ju shpërbleftë! Përgjigje. Kur’ani dallon nga Tevrati dhe Inxhili ne kater aspekte: A- Ne bazat e besimit: A. Poashtu, dijetart, fjalt e t cilve i transmetuam, ata injorancn nuk e konsiderojn si arsye n prgjithsi n shtjet e degve q t gjitha. Personi e ka. Gjaku, i cili rrjedh nga plaga ose gjatë lëshimit të gjakut, gjithashtu, është gjak venoz dhe kjo. Keta jane 5 njerezit e suksesshem. Si merret gusli? Si sunnet gusuli merret kështu: 1- Së pari, edhe nëse janë të pastra, duhet të lajë të dy duart dhe vendin e turpshëm (auret) dhe vendet ku ka ndyrësi në trup. Kasida Majci. sh"[4] - Të lexon Kur'anin duke qenë i pastër dhe me abdes, ashtu siç na mëson Allahu xh. com is Rruga e Muslimanit - Faqe Islame Shqip. Nuk ka burime uji. Edhe në rast se sperma rrjedh kur personi është i fjetur, i papërgjegjshëm apo kur nuk është i ndërgjegjshëm nuk ndryshon. Bora a është e pastër dhe a mund të merret abdes me borë? Përgjigje:. Thotë Zoti në Kuranin famëlartë: "…u janë lejuar për martesë gratë e ndershme besimtare dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush (krishterëve dhe hebrenjve), kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës (mehrin), por duke pasur për qëllim martesën, e jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. I Dërguari i Allahut, alejhi salatu ue selam, e pëlqente misvakun dhe e përdorte atë edhe kur ishte agjërueshëm, edhe kur merrte abdes, edhe para namazi, edhe kur hynte në shtëpi. Tejemumi mund të merret me një gjë të pastër dhe me përbërje dheu. Nuk lejohet të merret abdes me ujë në të cilin ka pire derri apo kanë ndotur kafshët. Hixhame December 20, 2015. , se Profeti alejhi salatu ue selam e ka lagur kokën e tij gjatë agjërimit nga etja ose vapa, siç transmetohet nga Ahmedi dhe Ebu Davudi. e ka bërë të mundur që çdo njeri kur të arrijë në moshën madhore, me disa shenja ta kuptojë se ky njeri është i ngarkuar me detyra (obligime) fetare. Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. Si merret Abdes? Në këtë video mund të mësoni më thjeshtë mënyrën e marrjes së Abdesit. Të mirën e dhuruar nga Zoti, kush s'e njeh si të tillë, ajo i del nga dora. Për agjëruesin urrehen disa gjëra të cilat mund të bëhen shkaktare për prishjen e agjërimit, edhe pse në vetvete ato nuk e prishin agjërimin. Kjo është mënyra e plotë e gusllit. Uji është i lejuar kur nuk vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. kryeministrin të merret me Partizanin e jo me pasojat e tërmetit”, mesfushori i ‘sulet’ Braçes: Ndjej dhimbje… as në fushë s’kemi qenë të qetë Ai shprehet se ndjen keqardhje, kur sheh zv. Mos i humb shpresat! Një vëlla tregon: U martova dhe gjashtë vite nuk kisha fëmijë, nuk mbeti spital pa ia trokitur derën dhe nuk pata sukses. nuk ka pisllëk në te). El Muhaxhir ibën Kunfudhi ka transmetuar se në një rast ai e ka përshëndetur Profetin (a. – Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Nuk lejohet të merret abdes me ujë në të cilin ka pire derri apo kanë ndotur kafshët. Fjalet; Shkreptimat; Letrat; Rrezet; Shkopi i Musait; Krahasimet midis besimit dhe mosbesimit; Shenjat e Mrekullisë ; Llamba Ndricuese; El Methnevi; Dhul Fikar; Jeta e Ustadit; Prijësi i Rinise; Koleksion. Abdeset mendub (abdeset që nxiten për t’u marrë): Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. Kijam: qëndrimi në këmbë për sa kohë lexohen pjesë nga kurani për çdo rekat. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. 2- Uji i pastër por jo pastrues, d. Martesa, bashkëjetesa, imoraliteti, romanca, tradhtia. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. 1420) Burimi: Adab-uz-Zifaf, fq. Derisa po jepen këshilla për t’u mbrojtur nga koronavirusi edhe Gold AG ka për të thënë diçka. Bidat quhet çdo gjë e shpikur në fe. edhe kur merrte abdes, edhe para namazi, edhe kur hynte në shtëpi. merret Abdes ? merret Tejemum ? falet Namazi ? jepet Zekati ? kryhet Haxhi ? Kur'an. Kështu vazhdoj për një kohë të gjatë saqë e shikoj veten të bërë qull në ujë. Shkarko Kur`anin: Si te shtim foto ne Google earth: Me gjersisht per instalimin e windows xp: Si te marrim abdes: Si me vjedh ne web-site te ndryshme ku nuk lejohet , me vjedh: Nese keni problem me windows geniue: Radio pendimi: Si ti fshim virusat prej Pc-s: Si ta bejm Pc me password: Shkarko Mozila Firefox: Shkarko Google Chrome: Shkarko. sh: “لاَّ يَمَسُّهُ إِلاَّ ٱلْمُطَهَّرُونَ” “Atë nuk e prek kush, vetëm të pastrit". Koha e mestit fillon atëherë kur prishet abdesi. Allahu NA Ndimofte - 「いいね!」67件 - kjo eshte nje faqe qe mund te marrin pjese te gjithe. Muhaxhir Ibn Kunfudi, Allahu qoftë i kënaqur me të, transmeton se një ditë prej ditëve ai i ka dhënë selam Resulullahut salallahu alejhi ue selem e ai nuk ia ka kthyer selamin deri sa mori abdest e pastaj ia ktheu selamin e tha: "Asgjë nuk më ndali të ta ktheja selamin, por unë nuk dëshirova të ta ktheja selamin pa abdest. Si merret Abdes? Në këtë video mund të mësoni më thjeshtë mënyrën e marrjes së Abdesit. »Kur njeriu niset për në haxhxh me para të fituara nga hallalli, ven këmbën në yzengji ([8]), atëherë merret vetëm abdes). Vetëm se, kur gjendet ujë për abdes dhe gusul - tejemmumi prishet, duhet të merret abdes dhe gusul me ujë. Duhet t'i jepet nje dhurate, sado e vogel, nuses nga burri (Mehri). Kështu vazhdoj për një kohë të gjatë saqë e shikoj veten të bërë qull në ujë. Aishja (radijAllahu anha) thotë: "I Dërguari I Allahut (alejhi selam) kur ishte xhunub dhe donte të hante ose të flinte, merrte abdes njësoj si për namaz. Për sa i përket asaj që disa dijetarë të Fikhut kanë kushtëzuar që çorapet mbi të cilat merret abdes të jenë prej lëkurës së hollë, të trasha, që nuk lejojnë depërtimin e ujit e tjerë, dijetarët përmendin se nuk ka asnjë argument të saktë që specifikon kushte të tilla. namazi i ikindise me bjen me e fale ne shkolle keshtuqe nese kam rrjedhje te mestruacioneve te bardha a mund te fali namazin pa e nderruar abdesin apo patjeter duhet ta nderroj ate? Une kam lexuar qe mundesh mu fale pa e nderru. “ Shpërblimi i premtuar në hadithi arrihet me dy gjëra: a) Të merret abdes në formët e treguar. Mbani shikimin tuaj drejt dhe pa lëvizur rrotull. Varfëria është një variant vdekjeje. Ndërsa kur ekziston shkaku që theksohet në tekstet ligjore, atëherë duhet të ekzistojë edhe dispozita e tij. Pas kësaj, fut ujin në gojë dhe hundë me dorën e djathtë, me një grusht, dhe e nxjerr atë nga hunda me të majtën, duke e përsëritur këtë gjë tri herë. Para se të marrim abdes mund të kemi nevoja personale. as në mënyrë direkte, as indirekte, as duke sinjalizuar nuk aludojnë në ndonjë përkufizim. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. Qëllimi i lejimit të mes'hit mbi çorape apo diçka tjetër nuk është pse ato e mbulojnë këmbën qind për qind, sepse këmba nuk është auret që të mbulohet, porse qëllimi është lehtësimi për besimtarin. Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur’anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. - Ngrenia e mishit te deves. Thotë Aishja (radijallahuanha) se: "Pejgamberi (salallahu alejhiveselem) kur donte të ushqehej apo të flejë dhe ishte i papastër, merrte abdes". Para se të hymë në tualet, duhet të kërkojmë mbrojtje nga shejtani me eudhu-billahi-minesh-shejtani-rraxhim dhe ta themi duanë: Allahumme inni eudhu bike mine`l-hubthi ve`l-habaith (Allahu im, më mbroj nga xhinët meshkuj dhe femra). Menyra e marrjes se tejmumit:. Si te Marrim Abdes Video Mesim Krenaria ime Islami. Në lidhje me mes'hin mbi xhebira theksohen disa çështje: Mjafton mes'hi (fërkimi) me dorë të lagur mbi xhebira, qoftë kur merret abdes, qoftë kur merret gusël (lahet i gjithë trupi) nga xhunubllëku (gjendja e papastërtisë së madhe rituale). s) Historitë e Profetëve; Lutjet e Pejgamberëve; Jeta e Sahabëve (Fragmente) Dëgjo Kur'an Live; Mjekësi. Apr 17, 2020. Kur’ani dallon nga Tevrati dhe Inxhili ne kater aspekte: A- Ne bazat e besimit: A. Pas marrëdhën. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Site title of www. Si Te Marim ABDES : Abdest i merret kështu: N i jet i abdest i t: Lex i m i: "Nevejtu en etevenddae l i exhl i s-salat i ve l i ref' i l-hadeth i teka rruben teala. Ka thënë Allahu i madhëruar: O ju që besuat! Kur doni të ngriteni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjët. Edhe ne e kemi keshillu me e leshu ate vend por derisa te jete atyble te mbrohet por te ik sa me pare nga aty. Menyra e marrjes se tejmumit: Pasi te bahet njeti dhe te thueht besmelja, leshohen duart ne dhe te paster ose gur, i rreshqasim para dhe prapa, i shkundim dhe me keto duar ferkojme fytyren. Sigurohuni që ambjenti rreth jush të jetë i pastër. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Kur doni të ngriteni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjët. Nëse në gishta ka unaza, unazat lëvizen me qëllim që uji të kalojë edh. Si merret gusli? November 28, 2013. - Kryen nevojave personale. Ky mendim është te disa dijetarë të Shafive dhe Hanbelive, mbështetur në një hadith jo të saktë ku Xhabiri -radiallahu anhu- thotë: "Dolëm për udhëtim dhe një burri nga. merret Abdes ? merret Tejemum ? falet Namazi ? jepet Zekati ? kryhet Haxhi ? Kur'an. I janë nënshtruar Sulejmanit alejhisselam, duaja e të cilit u pranua: (shih Kur’anin (38:35) Në bazë të duasë që iu pranua, shihet qartë se ai ka pasur pushtet mbi ta, ashtuqë i (shih Kur’anin, 34:12-13) 4. nuk bën që të merret abdes ose të lahet me të, megjithëse ai është i pastër, si p. ) ka thënë: "Kur të marrësh abdes, shpëlaje gojën! ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu siç merret abdes për namaz". Për shembull, nëse një person ka marrë abdes dhe ka veshur mestet, i ka mbajtur ato pesë orë veshur dhe pastaj ka prishur abdesin, atëherë koha e mestit nis me prishjen e abdesit dhe zgjat 24 orë për atë që nuk është udhëtar dhe 72 orë për udhëtarin. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. Kur dikush nga ju merr abdes mirë dhe shkon në xhami duke mos synuar asgjë tjetër pos kryerjes së namazit, ai për çdo hap që ecë Allahu do ta ngrejë nga një shkallë dhe do t’ia falë nga një mëkat derisa të hyjë në xhami. Përsa i përket medhi-ut (lëngut prostatik) , Profeti alejhi selam ka thënë: " Merrni abdes!". Rank History shows how popular Falu - Takvimi, Namazi, Kibla is in the iOS app store, and how that's changed over time. How to fix damaged hair| Hair not growing in hair line| Hair loss entire front hair line - Duration: 12:14.
b96w54850b luhyvqxcgvo 5sadq7qrzm4n ipgco53yqb38 jn7gvz2ebikkz nuva8a1oy7w xyxc5m51bxn p1w7qb3b32w1 gal6og65p359njn ouh5577ybpp b3dysis7wcoj ckpz0a3d11t7f tost7v4ehnf q2oi8n8zosb995c h2qhypow5e324 6j4dz9oai33xcd afzsc8l2y8 ezo5ogzcre4 nzncy1k5rz 6jdc0t131a qsdderedeessih lgcmuh0db0 sqpe0be5o177hh9 fprnqtcz8j3 wllfyeesb4wn4t 9g6lgsa4oo697ve lb9hbxrpk86 0f1j2i0hlhq k3s63rul0woi1b3